Bedre på sykkel med styrketrening

Av: Tone Skeie, daglig leder e2 Treningssenter

For bare 5-6 år tilbake var styrketrening noe syklister holdt seg langt unna. Mange fryktet vektøkning og tung muskelmasse. Nå er forståelsen endret. De fleste proffer anno 2015 vet at riktig styrketrening gjør syklister sterkere og mer utholdende, ikke tyngre. Dette viser også nyere forskning.

Det er også kjent at styrketreningen gir syklister bedre arbeidsøkonomi. Hard styrke gjør at du er i stand til å oppnå den største kraften litt tidligere i sykkeltråkket, noe som betyr at «avslappingsfasen» blir lengre med bedre blodgjennomstrømning. Dette påvirker sykkelprestasjonen i gunstig retning.

Det anbefales tung styrketrening 2 ganger per uke i grunntreningsperioden. 4 øvelser for beina i tre serier med maks 4-10 repetisjoner. Økt 2 kan med fordel inneholde mye kjernemuskulatur – det er svært viktig å være sterk i rygg og mage for å tåle syklingen best mulig. Dessuten får du bedre holdning. Syklister som krummer seg mye (særlig når de blir slitne) går glipp av deler av lungekapasiteten sin.

Under konkurranseperioden reduseres styrketreningen noe, men ikke helt. Det å legge styrketrening til relativt mye utholdenhetstrening har vist seg ikke ha noe negativ effekt på utvikling av det maksimale oksygenopptaket eller melkesyreterskelen, heller tvert om.

Styrketreningen gjør deg bedre i stand til å tåle flere raske rykk og gi deg en mer robust muskulatur, og du øker selvsagt din gjennomsnittlige og maksimale wattproduksjon.

Og om du tror dette bare gjelder for de som skal konkurrere så tar du feil. For alle som sykler litt er styrke viktig. Ikke minst om du har passert 40 år og ønsker et langt og godt liv på sykkelsetet. Forebygging av «vondter» , færre skader og større muligheter til å bruke sykkel til mosjon hele livet er premien.

Sittende benpress (se bildet over) er en super øvelse for syklister.

Du kan også gi disse øvelsene ekstra oppmerskomhet: Hamstring curl – Kne ekstensjon – Ben ekstensjon

Velg spesifikke øvelser som styrker de viktigse muskelgruppene involvert i sykkeltråkket, som for eksempel benpress, knebøy, tåhev og hoftefleksjon.

Spør på treningssenteret ditt, så får du hjelp! Føler du deg veldig usikker, kjøp deg gjerne et par timer med en av våre Personlige trenere.