Styrketrening

I treningsstudioet, styrkeavdelingen eller i  en av våre ulike soner, kan du trene både med frie vekter og apparater. Mange velger å begynne med styrkeapparater. Disse finnes i mange typer og alle gir et godt resultat – og passer stort sett både for trente og utrente.

Fordeler ved apparattrening:

Passer godt for nybegynnere. Apparatene gir en styrt bevegelse, noe som det enklere å gjøre øvelsen korrekt.

Det er lettere å konsentrere seg om den muskelen man skal trene, ettersom man ikke behøver å koordinere og balansere bevegelsen.
Får man hjelp til å lære hvordan apparatene skal stilles inn, er skaderisikoen lav.

Apparattrening er bra for å isolere en enkelt muskel eller en spesifikk del av muskelen. For eksempel kan man trene skrå brystpress i Smith-maskin for å aktivisere øvre del av brystet mer effektivt.  De fleste typer apparater gir en relativt jevn belastning på muskelen gjennom hele bevegelsen.  Man trener muskelen i hele dens lengde.  Apparattrening er meget bra ved rehabilitering etter skade.

Fordeler ved frivektstrening:

Kroppen er ikke låst i en fast bevegelse, og flere muskler bli aktivisert samtidig. Trening med frie vekter ligner bevegelsene du gjør i hverdagen. Når flere muskler aktiviseres på en gang, settes det større krav til koordinasjon og balanse. Det kreves en viss kroppsbevissthet for å utføre øvelsen riktig, og det stilles større krav til teknikk enn ved trening med apparater.

I frivektøvelser er det lettere å styre bevegelsen og forandre vinkelen på leddet. Noe som fører til at øvelsen kan tilpasses akkurat dine anatomiske forutsetninger.

Styrketrening med frie vekter har klare fordeler med tanke på å utvikle maksimal styrke og spesifikke idrettsprestasjoner.

Hva skal du velge?

Så hva er det egentlig som gir det beste resultatet – apparater eller frivektøvelser? Det kommer helt an på hvilket mål du har med treningen. Vil du øke i maksimal styrke? Trenger du økt utholdenhet? Er du mosjonist eller toppidrettsutøver?

Er du i god form eller har du aldri trent før? Som du sikkert skjønner, finnes der mange avgjørende faktorer. I mange tilfeller er det en kombinasjon av begge som er mest effektivt. For å finne ut hva som er best for deg, kan det være lurt å prate med en instruktør. Da kan du få god veiledning om hvordan og hva du skal trene for å nå dine mål.